Trwa ładowanie strony

Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Mapa strony

Samorząd województwa opolskiego

Historia Śląska od kuchni

Laureat konkursu na realizację przedsięwzięć Eduko - Bardzo Młoda Kultura 2019-2021 - Opolskie w 2021 roku.

Wnioskodawca:mapka

  • Alicja Świczewska-Kos

Dofinansowanie:

  • 8 000 zł

Partnerzy:

  • Bolesław Bezeg; Zespół Szkół Zawodowych nr 4;
  • Patryk Buchta (Pracownia Smaków);
  • Samorządowe Centrum Kultury, Turystyki i Rekreacji w Popielowie;
  • Muzeum Śląska Opolskiego /Muzeum Czynu Powstańczego;
  • Małgorzata Wrzód (Restauracja Złoty Róg).

Opis projektu:

Uczestnikami projektu jest społeczność szkolna; uczniowie i nauczyciele, rodziny uczniów oraz Klub Seniora. Projekt chce poszerzyć widzę uczestników o kulturze i kuchni Śląska. Pozwoli to młodzieży Opola na poznanie swojego regionu. Uczniowie wykazali chęć poznania historii i nowinek kulinarnych. Wyrównuje to szansę młodzieży z mniejszych miejscowości, których nie stać na opłacanie kursów zawodowych. Ponadto podbuduje kwalifikacje kulinarne oraz wpłynie pozytywnie na więzi międzypokoleniowe. Na koniec projektu zostanie wydany „Przepiśnik śląski”.

Miejsca realizacji:

  • Popielów,
  • Wawelno,
  • Góra Św. Anny.
Projekt dofinansowany ze środków Województwa Opolskiego oraz Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Bardzo Młoda Kultura 2016-2018 oraz Bardzo Młoda Kultura 2019-2021