Historia Śląska od kuchni
- Alicja Świczewska-Koss
Dofinansowanie:
- 8 000 zł
Partnerzy:
- Bolesław Bezeg; Zespół Szkół Zawodowych nr 4;
- Patryk Buchta (Pracownia Smaków);
- Samorządowe Centrum Kultury, Turystyki i Rekreacji w Popielowie;
- Muzeum Śląska Opolskiego /Muzeum Czynu Powstańczego;
- Małgorzata Wrzód (Restauracja Złoty Róg).
Opis projektu:
Uczestnikami projektu jest społeczność szkolna; uczniowie i nauczyciele, rodziny uczniów oraz Klub Seniora. Projekt chce poszerzyć widzę uczestników o kulturze i kuchni Śląska. Pozwoli to młodzieży Opola na poznanie swojego regionu. Uczniowie wykazali chęć poznania historii i nowinek kulinarnych. Wyrównuje to szansę młodzieży z mniejszych miejscowości, których nie stać na opłacanie kursów zawodowych. Ponadto podbuduje kwalifikacje kulinarne oraz wpłynie pozytywnie na więzi międzypokoleniowe. Na koniec projektu zostanie wydany „Przepiśnik śląski”.
Miejsca realizacji:
- Popielów,
- Wawelno,
- Góra Św. Anny.